czwartek, 31 grudnia 2015

Pierniczki

Chociaż już po świętach to myślę, że przepis może się przydać. W świątecznym zamieszaniu nie zdążyłam zamieścić go wcześniej, ale nic straconego, takie ciasteczka można zrobić również w zwykły dzień, zależy to głównie od jednej przyprawy, za którą ja osobiście nie przepadam (cynamon, przyprawa do pierników ).
Przepis jest wręcz banalny no i niestety nie taki znowu FIT jak można by się spodziewać. Na modyfikację tego przepisu trzeba będzie jeszcze poczekać , ale na pewno pojawi się wersja odchudzona ; ) 

Przepis łatwy , ale to nie znaczy, że nie można czegoś zepsuć także trzeba być czujnym zwłaszcza już po wstawieniu do piekarnika ; ) małe ostrzeżenie.  Zatem do rzeczy :


Miodowe pierniczki 




Składniki:
  • 75 g margaryny
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (ja użyłam gałki muszkatołowej)
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki pr.do pieczenia
  • jajko
Wykonanie :

W rondlu roztopić margarynę, miód i cukier. Przestudzoną masę wlać do miski wraz z mąką, pr. do pieczenia, przyprawą do pierników oraz jajkiem. Zagniatać ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny. 
Z rozwałkowanego na 0,5 cm ciasta wycinać pierniczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 min ( oczywiście to w zależności od tego jak wasz piekarnik grzeje, musicie pilnować ). 
 




Smacznego ; )

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz